Co to je mapování PPPD?

Do mapování vývoje a využívání pěstounské péče na přechodnou dobu se od roku 2012 zapojili respondenti/pěstouni na přechodnou dobu z celé ČR. Zpočátku to byla aktivita jedné pěstounky, která následně získala, nejen technickou, podporu tohoto výzkumu v Dobré rodině o.p.s.

Profesní sdružení přechodných pěstounů (PSPP) se aktivně zapojilo do oslovování pěstounů a vede databázi respondentů. Aby byla zachována anonymita, nemá přístup do dat, které respondenti zadávají.

Z terénu, facebookové komunikace i z osobních zkušeností jsou viditelné změny oproti počátku PPPD (především věk dětí, sourozenecké skupiny nebo délka pobytu dětí v PPPD). Proto je Dotazník k mapování průběžně inovován, aby odpovídal současným postřehům. Do mapování aktivně zadává data (zatím!!) malý, ale významný počet přechodných pěstounů, protože dosavadní výsledky začínají ukazovat vývoj PPPD v čase.

V současné době byl Dotazník 3. vlny uzavřen
a od srpna 2024 je oficiálně zahájena
4. vlna Mapování PPPD 2024.

Dotazník je kompatibilní s předešlými vlnami, je tedy možné zadat každé dítě, které již odešlo z PPPD a vy jste o tomto projektu nevěděli. Nic není ztraceno, 4. vlna je připravena i na tuto možnost.

Předejte, prosím, informace o tomto výzkumu i dalším pěstounům a pomozte tak vytvořit jedinečný tým, s jehož pomocí ukážeme vývoj pěstounské péče na přechodnou dobu. Potřebujeme co nejvíce respondentů/pěstounů na přechodnou dobu, kteří nám pomohou změny doložit čísly. Čím více dat zachytíme, tím objektivnější výsledky budou!

Pokud máte ve svém okolí současné i bývalé přechodné pěstouny, prosím, požádejte je o zapojení a předejte odkaz na Dotazník!!

Dotazník je anonymní, jen je k jeho vyplnění potřeba získat pětimístný kód – kód se generuje podle jednotlivých krajů, aby bylo zastoupení respondentů/pěstounů ze všech regionů a mohla být data případně porovnávána mezi jednotlivými kraji. Jména a kódy nejsou nijak propojeny s dotazníkem.

Kód lze získat na radka.svecova@pspp.cz

V případě jakéhokoliv dotazu, nás můžete kdykoliv kontaktovat – pspp@pspp.cz

Díky zapojeným přechodným pěstounům, Dobré rodině o.p.s. a úžasné pomoci Nadace Sirius mohla vzniknout publikace o vývoji PPPD v letech 2009 až 2021: